15 december 2020, Lockdown beperkt de uitvaartsector niet

15 december 2020,

Bron: BGNU.nl

Premier Rutte kondigde gisteravond 14 december 2020, opnieuw lockdown af om de contacten tussen mensen tot het minimum te beperken. De reden hiervoor is dat het virus razendsnel om zich heen blijft grijpen. Deze lockdown is per direct ingegaan en duurt tot tenminste 19 januari 2021.

De uitvaartsector wordt niet geraakt door deze maatregelen. Families kunnen met elkaar afscheid nemen van de overledene. De groepsgrootte blijft maximaal 100 personen en na afloop kan ook de condoleance georganiseerd worden.

De coronaregels blijven uiteraard onverminderd van kracht en hiervoor verwijzen wij u naar ons artikel opgenomen in het coronadossier. Daarin treft u ook de informatie aan dat onze sector onder de cruciale beroepsberoepen valt.

Groepsgrootte bij uitvaarten

  • De maximale groepsgrootte bij uitvaartplechtigheden is 100 personen, zowel binnen als buiten, exclusief kinderen tot 13 jaar, personeel van de uitvaartonderneming, geestelijke medewerkers en medewerkers van de begraafplaats of het crematorium.

Uitzondering horeca

Uitvaartcentra zijn uitgezonderd van de horecasluiting. Dat betekent dat een nazit met hapje en drankje mogelijk blijft in uitvaartcentra en crematoria. Naar aanleiding van vragen van BGNU geeft het ministerie van BZK daarbij aan: “Daarbij geldt wel dat de uitvaartplechtigheid en de nazit op dezelfde locatie moeten plaatsvinden. Onder uitvaartcentra worden verstaan locaties die in de huidige praktijk ook echt als locatie voor een uitvaartplechtigheid te boek staan”.