Coronamaatregelen rond een uitvaart

Sneek, 28 april 2021

 

Na de persconferentie op dinsdag 13 april 2021 is duidelijk: voor nu zijn er geen versoepelingen van de coronamaatregelen. Dus ook niet van de maatregelen waar u bij een uitvaart mee te maken heeft. Het kabinet heeft wel een stappenplan gemaakt dat perspectief op versoepelingen geeft.

De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot 28 april 2021, als voor die tijd duidelijk wordt dat het niet verantwoord is om dan daadwerkelijk versoepelingen door te voeren. Maar wat zijn die huidige maatregelen, waar u rond een uitvaart mee te maken heeft?

Heel belangrijk: de basisregels

  • Ook rond een overlijden en bij een uitvaart gelden de basisregels: was vaak en goed uw handen, houd 1,5 meter afstand van anderen, en ga in quarantaine bij klachten en laat u direct testen.

Eén bezoeker ontvangen

  • Ook na een overlijden mag u thuis per dag maar één bezoeker ontvangen. Als de overledene thuis is opgebaard, is het dus niet mogelijk om veel mensen te ontvangen om afscheid van hem of haar te nemen.

Uitvaart regelen op afstand

  • Uitvaartverzorgers komen met heel veel mensen in aanraking. Het risico dat zij besmet worden en onbewust anderen besmetten is niet ondenkbaar. Daarom wordt het regelen van een uitvaart zoveel mogelijk op afstand gedaan. Waar dat niet mogelijk is – bijvoorbeeld als de overledene thuis opgehaald wordt – zal men u de (inmiddels gebruikelijke) gezondheidscheckvragen stellen. Beantwoord die alstublieft eerlijk: de gezondheid van veel anderen kan ervan afhangen.

Ga niet naar een uitvaart als u klachten heeft

  • Wie klachten heeft die op corona kunnen wijzen, moet zich laten testen en in quarantaine gaan. Dat geldt ook bij een uitvaart. Bent u in quarantaine, blijf dat dan en volg de uitvaartplechtigheid via een livestream. Dat is vrijwel altijd mogelijk als u uw situatie kenbaar maakt bij de nabestaanden of de uitvaartverzorger.

Maximaal 100 personen bij een uitvaartplechtigheid

  • Bij een uitvaartplechtigheid mogen maximaal 100 personen (inclusief kinderen) aanwezig zijn. Vindt er na afloop van de uitvaart in dezelfde locatie een condoleance plaats, dan mogen diezelfde 100 personen daarbij aanwezig zijn en mag er een hapje en een drankje aangeboden worden. Vindt de condoleance op een andere locatie en/of op een ander moment plaats, dan mogen 30 personen aanwezig zijn en mag er geen catering aangeboden worden.
  • Per locatie kan dit verschillen. Uw uitvaartverzorger zal u daarover informeren.

Mondkapje op, mondkapje af

  • In de locatie waar de uitvaartplechtigheid en de condoleance gehouden worden, moet u een mondkapje dragen. Het mondkapje mag af zodra u zit – ook bij een condoleance krijgen bezoekers een vaste zitplaats -, maar het moet weer op als u opstaat.

Laat uw contactgegevens achter

  • Bezoekt u een uitvaartplechtigheid, laat dan uw contactgegevens achter. De GGD kan dan contact met u opnemen, mocht er zich een besmetting hebben voorgedaan.